E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
- Ana Sayfa
- E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
E-ticaret sitesi kurmak, ürün ve hizmetlerinizi online olarak pazarlamak mı istiyorsunuz? Bunun için takip etmeniz gereken belli başlı aşamalar bulunuyor. Bu blog yazısında, e-ticaret sitesi kurmanın resmi boyutu üzerinde durulacaktır.
Resmi olarak bir e-ticaret sitesi açmak için nelere ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz? Şirket kurmak zorunda mısınız? Şahıs şirketi yeterli mi? Bu gibi önemli soruların cevabını birçoğunuz merak ediyorsunuz. Gelin bu konuları detaylı bir şekilde inceleyelim ve bir yol haritası ortaya koyalım.
E-Ticaret Nedir?
1995 yılı itibariyle ticaret eskisi gibi olmayacak bir ayrımın içine girdi. E-ticaretin hayatımıza girmesi ile birlikte birçok sektör evrime uğradı, devasa firmalar yıkıldı, yeni girişimler küresel firmalar haline geldi.
Ticaretin fiziki olarak gerçekleştiği dünyada e-ticaret öncelikle kendine uygun olan sektörleri eline geçirdi. Fiziki maliyetlerin artması, müşterilerin beklentilerinin değişmesi, sosyal yaşantıda yaşanan değişiklikler ve çok daha fazlası e-ticaretin ön plana çıkmasını sağladı.
E-ticaret ile birlikte herhangi bir ürün veya hizmeti, dijital dünyada satmak mümkün hale geldi.
E-Ticaret Sitesi Kurulumu İçin Nereden Başlanmalıdır?
E-ticaret sitesi kurmak isteyenler kendileri için bir marka belirlemeli ve ilgili markaya uygun bir domain almalıdır. Eskiden com.tr uzantılı domain alımı için şirket evrakları ya da marka tescil başvurusu gerekli olurken şimdilerde hiçbir evraka ihtiyaç olmadan com.tr uzantılı domain alınabilmektedir.
- E-ticaret yapmak isteyen kişiler resmi bir şirket kurmak zorundadır. Aksi takdirde, faturalama ve resmi bir şekilde online ödeme alma gibi işlemleri yerine getiremezler.
- Domain eskiden şirket kurduktan sonra alınsa da şimdilerde ilk adım olarak alınabilmektedir.
- Dileyen firmalar ilgili marka için marka tescil başvurusunda bulunabilir. Zorunlu olmasa da uzun vadeli düşünülerek alınması önemlidir. Marka tescil başvurusu yapıldıktan sonra inceleme süreci, ilk onay ve olası itiraz süreci, nihai onay vb. Süreçler oldukça zaman alıcı konulardır. Bu açıdan şirket kurulumunun ardından direkt olarak başvuru yapılabilir.
- ETBİS kaydı yaptırmak e-ticaret siteleri için zorunlu hale gelmiştir. ETBİS kaydı olmayan firmalara cezai işlem uygulanmaktadır. Bu durum göz önüne alınarak satış yapmaya başlamadan önce kaydınızı yaptırmayı unutmayın.
E-Ticaret Sitesi İçin Şirket Kurmak Zorunda Mıyım?
E-ticaret yapmak resmi bir şekilde satış yapma anlamına gelir. Birçok fiziki satış yöntemine göre resmi makamlar tarafından çok daha takip edilebilir bir satış kanalıdır. Özellikle ödemelerin alımı sanal pos cihazı üzerinden gerçekleştiği ve fatura kesimi zorunlu olduğu için şirket kurmak mecburidir.
Bununla birlikte e-ticaret satışı yapan firmalar yapmış olduğu satışlara ve şirket yükümlülüklerine bağlı olarak vergilerini ödemek zorundadır. E-ticaret yapmak için sermaye şirket kurmak zorunlu değildir. Şahıs şirketi kurarak da e-ticaret yapmaya başlanabilir. Şirket kurma işlemi oldukça basit prosedürlerin takibi ile birlikte 1 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Şirket adresi olarak, tutmuş olduğunuz bir ofisi, sanal ofisi ya da evinizi gösterebilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Bu başlığın altında yer alan belgeleri dikkatli bir şekilde not almalı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmelisiniz. Aksi takdirde hukuki ve cezai işlemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurmak için ihtiyaç duyacağınız evrak ve belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- MERSİS numarası (şahıs veya sermaye şirketleri için)
- Vergi kimlik numarası
- Esnaf işletmeler için TC kimlik numarası
- Şirket sahibi ya da ortakların fotoğrafları
- ETBİS kaydının tamamlanması
- Firma ünvanı ve detayları
- Bulunduğu sektör, ürün gamı ya da hizmet türleri
- Hangi e-ticaret türünü takip ettiği (Doğrudan tüketiciye olan B2C versiyondur. İşletmeler arası olduğu takdirde ise B2B olarak isimlendirilmektedir.)
- KEP adresi
- Sanal POS anlaşma belgeleri
- Anlaşmalı kargo evrakları
- Hosting hizmeti sağlayan firma sözleşmesi
- Sunucuların konumu
Sizler de yukarıda yer alan çok sayıda işlemin hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini isterseniz superKET e-ticaret paketlerine göz gezdirebilir ve sizin için en uygun tercih ile devam edebilirsiniz. superKET e-ticaret çözümleri sayesinde anahtar teslim bir e-ticaret sitesi sizleri bekliyor olacak.
E-Ticaret Sitesi Kurulumu Sırasında Sık Sorulan Sorular
E-ticaret sitesi kurarken ETBİS kaydı yaptırmak zorunda mıyım?
ETBİS kaydı elektronik ortamda satış yapan bütün işletmeler için zorunludur. Şahıs şirketleri de ETBİS kaydı yapabilirler. ETBİS kaydı olmayan işletmeler cezai işlemle karşı karşıya kalmaktadır. ETBİS kaydı için gerekli olan MERSİS numarası ticaret odası kayıt işlemlerine müteakip alınabilmektedir.
E-ticaret sitesi kurarken hangi alt yapılara ihtiyaç var?
E-ticaret sitelerinde olmazsa olmaz alt yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Sunucu, ürün listeleme, sepet aksiyonları, ödeme alma ve kargo entegrasyonu mecburidir. Ayrıca online pazar yeri entegrasyonu da çok önemlidir. Tüm bu ihtiyaçları tek bir nokta üzerinden karşılamak isteyenler superKET e-ticaret paketlerini inceleyebilir.
E-ticaret firmaları nasıl vergilendirilir?
E-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilen satışlarda fatura kesmek zorunludur. Bu açıdan, diğer bütün şirketlerde olduğu gibi, damga vergisi, stoğaj, kurumlar vergisi ve KDV ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır.