Skip to content
superKET – Kurumsal E-Ticaret Yazılımı
  • Kurumsal
    HakkımızdaSıkça Sorulan SorularKariyerKaliteDestekBlogYasal Bilgiler
  • E-Ticaret Paketleri
  • Özellikler
  • Entegrasyonlar
  • Referanslar
  • İletişim
  • Ücretsiz Deneyin
Logo

Arrived compass prepare an on as. Reasonable particular on my it in sympathize. Size now easy eat hand how. Unwilling he departure elsewhere dejection at. Heart large seems may purse means few blind.

  • Address

    California, TX 70240
  • Email

    [email protected]
  • Contact

    +44-20-7328-4499

Get Subscribed!

E-ticarete Başlayanlar İçin ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

  • Ana Sayfa
  • E-ticarete Başlayanlar İçin ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
E-ticarete Başlayanlar İçin ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
22 Mar 2023

E-ticarete Başlayanlar İçin ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

E-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi ve ticaret hacminin devasa noktalara ulaşması, denetleme, istatistiki bilgi toplama ve resmi kurumlar arası dijitalleşmeyi sağlama adına ETBİS sistemini ortaya çıkardı. ETBİS’in hayata geçmesi için görevli olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sistemi hayata geçirmesi ile birlikte bütün e-ticaret sektörünü kolaylıkla takip etmeye başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın elde ettiği big data sayesinde sektörün bir röntgeni çekilmiş olurken yatırımların da sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi planlanıyor.

ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?

Kısaltılmış hali ETBİS olan sistem, “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi” açılımına sahiptir. 2017 yılında hayata geçen sistemde, çok sayıda veri bir araya getirilir ve ülke çapında anlamlı ve takip edilebilir bir veri topluluğu oluşturulmaktadır. Bütün e-ticaret siteleri ETBİS’e kayıt olmak zorundadır. Aksi takdirde 20.000 TL’ye kadar cezai işlemle karşı karşıya kalmak mümkün.

Sadece veri toplamak için değil, online alışveriş yapan milyonlarca tüketicinin korunması adına da önemli bir sistemdir. Devlet politikalarının ve teşviklerin geliştirilmesi adına çok önemli ticari veriler bir araya getirilebilir. Çok sayıda farklı resmi kurum, bu bilgiler ışığında yapılan projeleri efektif bir hale getirebilir.

superKET e-ticaret paketleri ile birlikte anahtar teslim olarak e-ticaret sitenizi açmak ister misiniz? iletisim[@]superket.com.tr e-mail adresi üzerinden veya 0850 811 11 13 nolu telefon numarası üzerinden detaylı bilgi alabilir ve siparişinizi oluşturabilirsiniz.

ETBİS’e Kayıt Olma

ETBİS’e kayıt olmak her e-ticaret sitesi için zorunluluk haline getirilmiştir. Özellikle e-ticaret sitelerini yeni hayata geçiren firmalar, sisteme nasıl kayıt olacağını bilemeyebilmektedir. Oldukça basit adımlar takip edilerek kayıt olmak mümkündür.

ETBİS’e kayıt olmak adına http://etbis.eticaret.gov.tr/ linki üzerinden gerekli adımları takip edebilirsiniz. ETBİS kaydı tamamen ücretsizdir ve kısa süre içerisinde kayıt tamamlanmaktadır.

ETBİS’e Hangi Firmalar Kayıt Olmalı?

“ETBİS’e kayıt olmak zorunda mıyım?” sorusunu soranlar, aşağıda yer alan kategoriler içerisinde yer alıp almadıklarını kendi kendilerine sorabilirler.

  • E-ticaret sitesi üzerinden ya da mobil uygulama üzerinden online satış yapan firmalar
  • Online pazar yerleri (Hepsiburada, Trendyol, n11, çiçeksepeti, Amazon Türkiye ve diğerleri) üzerinden satış yapan firmalar
  • Aliexpress ve ETSY gibi yurtdışı pazar yerlerini kullanan firmalar

Temelde dijital dünyanın herhangi bölümünde satış gerçekleştiren resmi işletmelerin hepsi ETBİS’e kayıt olmak zorundadır.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

http://etbis.eticaret.gov.tr/  adresi üzerinden ETBİS kaydına başyabilirsiniz. Doğrulama adımı olarak öncelikle e-devlet girişi yapmanız gerekmektedir. Burada şirket sahibinin bilgileri ile işlemlere başlamanız önemlidir.

E-devlet girişini yaptıktan sonra direkt olarak ETBİS ana sayfasına tekrar geri dönersiniz. “Kayıt ol” butonu ile birlikte işlemlere başlayabilirsiniz.

“Site ekle” butonu ile birlikte işletmenize ait olan temel bilgileri girmeniz gerekiyor. Bu bilgiler sırası ile şu şekildedir;

  • Web site domain adresi
  • Firmanın resmi bilgileri
  • Firma Telefon Numarası
  • Firma e-posta adresi

Devamında 11 adımlık bir süreç sizi bekliyor olacak. Aşağıda her bir adımda yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.

Mal ve Hizmetler

Firma ve website bilgilerini girdikten sonra sırası ile detaylı bilgileri girmeye başlayabilirsiniz. İlk sırada ise satılması hedeflenen mal ve hizmetler geliyor. Oldukça geniş bir yelpazede kategori seçimi sunan sistem içerisinde, size en uygun kategoriyi bulabilirsiniz.

Birçok firma sadece tek bir kategori içerisinde satış yapmaz. Bu açıdan kullanıcılar, tek bir kategori seçmek yerine, mal ve hizmet sundukları birden fazla kategori seçimi yapabilirler.

Ödeme ve Ticaret Türü

E-ticaret sitesi veya uygulaması üzerinde kullanılan ödeme yöntemleri ve yapılan ticaretin türü bu aşamada girilmektedir.

Ödeme yöntemleri arasında; kredi kartı, banka kartı, kapıda ödeme ve havale/eft gibi seçenekler bulunmaktadır. Birden fazla seçim yapılabilir.

Ticaret türleri arasında ise; B2B (işletmeler arası), B2C (son tüketiciye satış), B2G (işletmeden devlet kurumlarına satış), C2C (tüketiciler arası satış) gibi türler bulunmaktadır.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri) Bilgisi

İşletmelerin kurumsal ve resmi bir kimliğe bürünmesi adına kullanılan sisteme KEP denmektedir. Her işletmenin ticari faaliyetlerine aktif bir şekilde başlamadan önce KEP adresi almalıdır. PTT üzerinden ve çeşitli resmi kurumlardan almak mümkündür.

KEP adresi, ETBİS kayıt işlemlerine başlamadan önce hazır olmalı ve bu adım geldiğinde girilmelidir.

Ödeme ve Elektronik Para

Sanal POS kullanan e-ticaret firmaları bu adımda detaylı bilgi vermek durumundadır. Türkiye’de faaliyet gösteren çok sayıda üçüncü taraf intek firması bulunmaktadır. Kullandığınız sanal pos firması ister Türkiye’de olsun isterse yurtdışında, detaylı bir şekilde bilgilerini paylaşmanız gerekmektedir.

Kargo ve Lojistik

E-ticaret firmalarının en önemli gereksinimlerinden biri kargo ve lojistik entegrasyonudur. Sistemin kusursuz bir şekilde çalışması adına firmalar, diledikleri kargo firmaları ile anlaşma yaparlar ve otomatik bir şekilde sistemlerine entegre ederler. Sizler de ETBİS kaydının bu aşamasında, anlaşmalı kargo firmalarını girebilirsiniz. Tek bir firma girmeniz yerine çalıştığınız bütün firmaları girmeniz mümkündür. Çalıştığınız firma listede yok ise, talep oluşturarak eklenmesini isteyebilirsiniz.

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları

E-ticaret yapan firmaların çok büyük bir bölümü kendilerine özel yazılım yazdırmak yerine anahtar teslim üçüncü taraf e-ticaret paketlerini kullanmaktadır. superKET de bu e-ticaret firmaları arasında bulunmaktadır. Kullanmış olduğunuz altyapı sağlayıcı bu aşamada bildirilmelidir.

Tasarımı yapan firmanın bilgisi değil, ticaretin gerçekleşmesi için yazılımı ortaya konan firmanın adı girilmelidir.

Bankalar

Firmanın sahip olduğu hesaplara ait banka bilgileri bu aşamada girilmelidir. Hem yurt içinde çalışılan firmalar hem de yurtdışında çalışılan firmalar girilmelidir.

Veritabanları

Firmanın sahip olduğu veritabanları ile birlikte veritabanı sunucularının bulunduğu şehir ve ülke bilgileri girilmelidir.

Veritabanına sahip olmayan firmalar veritabanı bulundurmadıklarını ilgili seçenek ile beyan edebilirler. Bulut veritabanı kullanıcıları için de uygun bir seçenek bulunmaktadır.

Adres Bilgileri

Firmaların tek bir adresi olabileceği gibi farklı adresleri de bulunabilir. Ana adres, depo adresi ve fabrika adresi gibi farklı adres noktaları ayrı ayrı belirtilmelidir.

Tüm süreçleri tek bir noktadan takip eden firmalar ise tek bir adresi girerek bu aşamayı geçebilir.

E-ihracat İşlemleri

Günümüzde e-ticaret ile birlikte e-ihracatın da hızlı bir şekilde büyüdüğü görülmektedir. E-ihracat yapan firmalar, satış yaptıkları ülkeleri ve yıllık hacimleri bildirmek durumundadır. E-ihracat faaliyetinde bulunmayan işletmelerin herhangi bir aksiyon almadan bu aşamayı geçmesi gerekir.

Site Doğrulama

Son olarak yapılması gereken e-ticaret sitesinin doğrulanmasıdır. Karekod uygulaması kullanılarak site doğrulama işlemi gerçekleşmektedir. İşleme başladığınızda tarafınıza otomatik bir karekod sunulacaktır. İlgili karekodun HTML kodunu, e-ticaret sitenizin footer alanına yerleştirmelisiniz. Bu işlemi yapacak bilgiye sahip değilseniz superKET uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Kodun düzgün bir şekilde yerleştirilmesi ile birlikte ETBİS üzerinde e-ticaret siteniz kayıtlı konuma geçmiş olacaktır.

Bu işlemin ardından tüm adımlar tamamlanmış olur. ETBİS sorgulama ekranı sayesinde, kayıt işleminin başarılı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini sorgulayabilirsiniz.

Diğer Yazılarımız

  • E-Ticarette Web Sitesi Oluşturma ve Ürün Yönetimi
    E-Ticarette Web Sitesi Oluşturma ve Ürün Yönetimi
  • E-ticaret Yazılımında Hız ve SEO
    E-ticaret Yazılımında Hız ve SEO
  • E-Ticaret Güvenliği Müşteri Bilgilerini Nasıl Korursunuz
    E-Ticaret Güvenliği: Müşteri Bilgilerini Nasıl Korursunuz?
  • E-ticaret Satışlarınızda Fark Yaratacak Önemli 10 Özellik
    E-ticaret Satışlarınızda Fark Yaratacak Önemli 10 Özellik
  • Bir E-ticaret Yazılımında Olması Gereken Özellikler
    Bir E-ticaret Yazılımında Olması Gereken Özellikler

SuperKET

SuperKet, E-Ticaret taleplerinize en uygun fiyatlarla uçtan uca çözüm sağlar. Pazaryeri, kargo, ödeme entegrasyonları ve daha fazlası…

Hızlı Erişim

  • Hakkımızda
  • E-Ticaret Paketleri
  • Destek
  • Referanslar
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • Blog

Yasal Bilgiler

  • KVKK Aydınlatma Metni
  • Kullanım Sözleşmesi
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik ve Güvenlik

Bize Ulaşın

  • Adres

    İvedik OSB. 2224. Cad. No:1/164 C Blok 315 Yenimahalle / ANKARA
  • E-Posta

    [email protected]
  • Destek

    [email protected]
  • Telefon

    0 850 811 11 13 0 552 395 55 89

© Copyright 2023. All Rights Reserved

superKET – Kurumsal E-Ticaret Yazılımı

0 850 811 11 13

    İşletmeniz SuperKet Altyapısında Değer Kazansın.


    Aktif kullandığınız E-Ticaret paketlerinizi SuperKet’e taşıyın satışlarınızı artırın!



    Adres

    Teknopark Ankara E Blok No:310

    Telefon

    0 850 811 11 13

    E-Posta

    [email protected]

    Destek

    [email protected]

    Manage Cookie Consent
    Site deneyimini artırmak için çerez teknolojileri kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir.
    Functional Her zaman aktif
    The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    Statistics
    The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Marketing
    The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    View preferences
    {title} {title} {title}